Robotbilning, som ofta även kallas för vattenbilning, är en miljövänlig metod för att reparera selektivt valda delar av skadad betong. Processen börjar med att vatten under stora tryck pumpas till en robot som därefter omvandlar det stora trycket till en precisionsstråle. Denna stråle riktar man sedan åt de delar på betongens yta som man vill behandla.
Vattnet som träffar betongens yta tränger därefter igenom ytan och följer därefter de skadade delarna av betongens yta. På detta sätt trängs alla de skadade delarna av betongen bort, medan de friska delarna av betongen blir kvar. Genom robotbilning får alltså den behandlade betongen en starkare yta. Denna teknik utnyttjas ofta för att bland annat förstärka stabiliteten av betongområden i till exempel hamnar, dammar, kraftverk och kajer, vilket kan förhindra framtida olyckor.
Fördelar med robotbilningen
När betong har försämrats eller om armeringsstål har börjat korrodera blir det nödvändigt att ta bort de skadade delarna för att kunna ersätta dem med nytt betong för att bibehålla integriteten av strukturen. Fördelen med att använda sig av robotbilning för att reparera sådana skador, jämfört med tryckluftsborrar, är att robotbilning inte ger upphov till vibrationer i strukturen. Detta innebär att man därmed undviker risker för mikrofrakturer.
Dessutom erbjuder robotbilning en del fördelar för miljön.
Processen skapar bland annat inga dammföroreningar och minskar buller. Samtidigt kan även vattnet som använts under processen samlas in efteråt för att minska riskerna för kontaminering. Nyligen har dessutom en ny innovativ teknik blivit tillgänglig som gör det möjligt att rengöra och därmed även återanvända vattnet som samlats in efter robotbilningen.